Το Εσπερινό ΓΕΛ είδε την Φόνισσα και προβληματίστηκε πολύ

Tην Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας, ‘’συνάντησαν’’ στον κινηματογράφο ODEON την Φόνισσα, την τραγική ηρωίδα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στην κινηματογραφική μεταφορά της από την βραβευμένη σκηνοθέτιδα Εύα Νάθενα. Η ταινία, με πρωταγωνίστρια την ‘’εθνική μας τραγωδό’’ Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, στον ομώνυμο ρόλο της Φραγκογιαννούς, συγκίνησε και προβλημάτισε, όπως μόνον η Τέχνη το μπορεί. Η ταινία ξεφεύγοντας από τον νατουραλισμό και τον ρεαλισμό, εστίασε στη μεταφυσική και  υπαρξιακή αγωνία της ηρωίδας και έθεσε ανοιχτά ερωτήματα για την επιρροή του κοινωνικού περιβάλλοντος στους ρόλους και τα στερεότυπα των φύλων.

Την επομένη της διδακτικής επίσκεψης, στο αμφιθέατρο του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση με αφορμή την ταινία, στα πλαίσια της απαραίτητης ανατροφοδότησης. Η Φραγκογιαννού που ‘’σιγά, σιγά αρχίζει να πιστεύει ότι το πεπρωμένο της έχει αναθέσει το σκληρό, όμως, θεάρεστο έργο να γλιτώσει (μέσω του φόνου ..) τα μικρά κορίτσια από την σκληρή πατριαρχική κοινωνία που τα περίμενε στην ενηλικίωσή τους’’, έγινε το έναυσμα για έναν εξαιρετικά γόνιμο διάλογο ανάμεσα στους μαθητές-μαθήτριες, αλλά και τον σύλλογο διδασκόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δόθηκε η ευκαιρία να εφαρμοστεί στο ‘’πεδίο’’ η θεωρία της μετασχηματίζουσας μάθησης  στην ανοιχτή εκπαίδευση ενηλίκων, που αποτελεί αντικείμενο σεμιναριακής εκπαίδευσης του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου μας. Η αναγνώριση και αμφισβήτηση παγιωμένων απόψεων μέσα από τον κριτικό αναστοχασμό με την συμβολή των έργων τέχνης, είχε εξαιρετική εφαρμογή, μια που η παρακολούθηση της ταινίας και η ακόλουθη συζήτηση ‘’τάραξε’’ δημιουργικά και προβλημάτισε όλους μας.

Θα ξαναπάμε σινεμά, αυτό είναι σίγουρο!

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *